Наистина ли Хитлер с Ева е избягал в Аржентина, създал две деца и живял до 73?

    “ Часовникът в офиса на фюрера удари полунощ , той се обърна към ординареца и кимна.  След 20 минути из таен тунел, който свързва бункера с повърхността, излизат трима“.  Така, според британските историци Джерард Уилямс и Саймън Дънстан, е започнала внимателно планираната  операция по евакуацията на Адолф Хитлер, любовницата му  Ева Браун и нейния зет Херман Фегелейн от берлинския  бункер. Тяхната версия, изложена в книгата „Сивият вълк: Бягството на Адолф Хитлер“, разказва в статия за The Daily Mail писателят и историк Гай Уолтърс.

    Според реконструкцията на Уилямс и Дънстън, фюрерът и неговия антураж се качили на транспортния самолет  „Юнкерс -52“, управляван от  опитния пилот на Luftwaffe Peter Baumgart , и – през Дания и Испания – отлитат за Канарските острови, където  с подводница стигат до Аржентина. Хитлер , както се твърди, е слязъл на около 300 мили южно от Буенос Айрес, в близост до  пристанищния град Некохеа. От тогава той не е излизал извън Аржентина. Именно тук той опознава „семейното щастие  като се жени за Ева Браун,  която му родила две дъщери“, и е починал на 13 февруари 1962 г., на 73 години.

    „Повечето от нас смятат, че тази история е измислица от началото до края “ – справедливо отбелязва Уолтърс, гарантирайки, че „има и такива, които вярват, че е истина. “ Той казва още, че горният сценарий през уикенда се оказва в центъра на скандал: аржентинският журналист Абел Басти, родом от Барилохе, след войната станал убежище за много нацисти, обвини Уилямс и Дънстън в плагиатство и поиска обезщетение. Британците отхвърлиха обвиненията. „За страничен наблюдател този спор изглежда сякаш трима  плешивци се бият за гребен. Мисълта, че Хитлер е могъл да избяга (и да се прикрие бягството му) изглежда  фарс.  Но много продължават да вярват в нея“ – казва Уолтърс.

    Веднага след войната се появяват алтернативни версии на съдбата на Хитлер, като тази, че той се качил на луксозна яхта в Хамбург и отплавал на таен остров край бреговете на Шлезвог – Голдщайн, или се крие в Испания („сътрудници на британското дипломатическо представителство в  Копенхаген  съобщили на Форин офис, че някаква датчанка  им казала, че  Хитлер е преоблечен като монах“), или живее като отшелник в пещера на територията на Италия, или работи като пастир в Швейцарските Алпи, или уж го видяли в кампанията на ядрени учени в един от хотелите в Майорка, откъдето той отплавал на подводница, а може би се крие в Антарктида, а дори и на Луната. Някои от тези версии „несъмнено са били в резултат на организирана дезинформация от страна на руснаците“ – смята Уолтърс.

    В края на статията, припомняйки още веднъж, че „има и такива, които остават верни на своите теории на конспирацията“, авторът разкрива най-накрая  картите си: „За всеки сериозен историк тази история  не изглежда по-правдоподобна, отколкото приказката, че Елвис Пресли е жив и здрав и все още танцува в Тенеси“.

    Източник: Daily Mail

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *