Kардиолози опровергаха мита за вредата от наситените мазнини

    kardioОпасността от активната консумацията на масло, тестени изделия и тлъсти меса , които съдържат наситени мазнини, е преувеличена.

    Това заяви кардиологът Aсим Малхотра от Croydon University Hospital в Лондон , съобщава Би Би Си. Според него, вместо да се съсредоточаваме върху мазнините, е по-добре е да се обърне внимание на други фактори, които предизвикват сърдечно-съдови заболявания, като например злоупотребата със захар.

    „Широко разпространеното мнение за това, че трябва да се откажем от наситени мазнини, и че това ще   помогне да се избавим от сърдечно-съдови заболявания, е погрешно.

    Опасността, за която се пише във всички ръководни принципи на хранене за последните 40 години, е силно преувеличена“ – казва A.Maлахотра. Според него мазнините се  „демонизират“  и връзката им с болести на сърцето не винаги е подкрепена с научни доказателства.

    Кардиологът обръща внимание на факта, че хранително-вкусовата промишленост компенсира намаляването на нивото на наситени мазнини в храната, заменяйки ги със захар, което допринася за развитието на сърдечно-съдови заболявания. Той отбелязва, че спазването на средиземноморската диета, съдържаща зехтин, ядки, мазна риба, плодове и зеленчуци, след сърдечен удар около три пъти намалява риска от смърт.

    Представители на British Heart Foundation заявиха, че  изследването е много спорно.

    „Хората с висок холестерол са повече изложени на риск от сърдечен удар и е ясно, че намаляването на холестерола по всякакъв начин го снижава. Нивото на холестерола зависи от много фактори, включително диета, упражнения и лекарства“ – казва Петър Вайсберг.

    Проучването е публикувано в British Medical Journal.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *