Медведев: „Потенциалът на страната ни е изчерпан“

    medvedevРуснаците трябва да са готови да се преместват в страната и да сменят професиите си, каза по време на форума в Сочи, министър-председателят Дмитрий Медведев. Той изброи основните стълбове на новата икономика на страната и предупреди: никой повече няма да се борби за работни места на всяка цена.

    „Мисля, че точно сега, в този период, който ние преживяваме, трябва да се възползваме от нашите много сериозни предимства. Те се състоят в това, че имаме ниски в сравнение с европейските страни нива на безработица, и по този начин да се отървем от политиката на поддържане на трудовата заетост на всяка цена“- каза Медведев .

    “ Неефективните“ работни места ще трябва да се съкратят, каза премиерът“.  При вземането на такива решения, трябва да се действа много внимателно, като в същото време се дава на хората възможност за професионално развитие, за усвояване на нова специалност“ – каза той, като добави: „Ясно е, че за някои – това може да бъде доста значителна част от населението – ще им се наложи да сменят не само местоработата, но също така и професията и мястото на пребиваване“.

    Опората на конюнктурата на чуждите пазари и бюджетните дотации вече не са в състояние да стимулират икономическия растеж, каза Медведев“.  Забавянето на икономическата активност е свързано и с факта, че нарастването на производството, за съжаление, до голяма степен се дължи само на публичния сектор. Правителството отговаря на всички социални задължения, увеличават се доходите на служителите в публичния сектор, реализират се големи  инвестиционни проекти с участието на държавата, разширяват се  земеделските субсидии“ – каза министър-председателят, като отбелязва, че този модел е „модел с нулев растеж“.

    „Ние трябва отговорно да заявим, че този потенциал на нашата  страна е изчерпан“ – каза ръководителят на правителството. Той добави: „Трябва да намерим други източници на растеж на икономиката ни, особено тези източници, които са в частния сектор“.

    Правителството, увери Медведев, ще продължи да изпълнява ангажиментите си, но ще изостави сферите, където е по-ефективен бизнеса“. „На  бизнеса не бива да се пречи да се развива, не може да се ограничава дейността му“  – каза той .

    Министър-председателят също така изброи основните стълбове на новия икономически модел.
    Първо, каза той,  свобода на предприемачеството, здравословна конкурентна среда и подобряване на бизнес климата.

    „На второ място – развитието на цялата верига на иновациите и стимулиране на технологичното обновяване на всяко производство, подчертавам, всяко, и в резултат – на цялата икономика“ – каза министър-председателят.

    “ Трето – това е безусловно качествено ново ниво на управление, прозрачност и отчетност на държавата в обществото“ – каза ръководителят на правителството.

    Освен това, Медведев призова да се оптимизират разходите на бюджета и да се спрат загубите на пари за неефективни проекти. Необходим е, според министър-председателя „стремеж  да се направи държавната машина компактна, нескъпа, и, ако е възможно, максимално ефективна“.  „Това е стратегически приоритет “ – подчерта той.

    Ръководителят на правителството увери, че въпреки трудностите, финансовата подкрепа за малките производствени компании и инвестициите ще продължат. За това в новия бюджет са предвидени 70 милиарда рубли, напомни Медведев.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *