Експертите на ООН обвиняват за глобалното затопляне човека (обзор)

    s_c05_0GP04DFCКомисията на ООН обяви с 95 – процентна вероятност, че основната причина за наблюдаваното от 1950-те години глобално затопляне е човешката дейност.

    Междуправителственият комитет по изменение на климата (IPCC)  представи в Стокхолм доклад, според който данните  от наблюденията на сушата, въздуха и океаните показват, че глобалното затопляне „не предизвиква съмнение“.

    „Според нашите оценки температурата на въздуха и океана е нараснала, обемите на  снега и леда са намаляли, средното ниво на моретата също се е увеличило, нараснала е и концентрацията на парникови газове“ – заяви Цин Дахе, съпредседател на работната група на IPCC, която е изготвила доклада.

    Експертите на ООН отбелязват, че наблюдаваната през  последните 15 години пауза в затоплянето е твърде малка, за да се говори за дългосрочни промени в общия модел на глобалното затопляне.

    В очакване на публикуването на този важен доклад, тези, които се отнасят към теорията на изменението на климата скептично, обявиха победата си в този спор.

    Те отбелязват, че увеличаването на температурата в последните 15 години се е забавило, което  според тях, означава, че заплахата от климатичните промени е силно преувеличена.

    Какво е IPCC

    Междуправителственият комитет по изменение на климата ( IPCC) е малък по численост (включва общо 12 души ), но е изключително влиятелна организация, базирана в Женева. Всички учени работят за него безплатно. (!)

    Групата е основана от две агенции на ООН – Световната метеорологична организация и Програмата на ООН за околната среда.

    Водена от искане от 195 страни, групата има вече четири подробни доклада за състоянието на климата.

    Съдържанието на тези доклади е от решаващо значение при вземането на решение на правителствата на тези страни.

    IPCC заявява, че целта му е „да даде на света ясна научна картина“ за състоянието на климата на Земята и да предупреди за възможните екологични и социално- икономически въздействия на тези промени.

    „Безпрецедентното затопляне“

    Междуправителственият комитет по изменение на климата предупреждава, че продължаващите емисии на парникови газове ще доведат до допълнително затопляне и ще доведат до промени във всички аспекти на климатичната система.

    По този начин, заключават изследователите, за да се спре глобалното изменение на климата, е необходимо“ да се намали количеството на парниковите газове в атмосферата“.

    Констатациите на доклада бяха обявени на пресконференция в Стокхолм след седмица интензивни дискусии.

    Авторите на Доклада наричат промените в климата, които са настъпили от 1950 г. насам, са безпрецедентни.

    Средната температура на въздуха във всяко следващо  десетилетие се е увеличавала и е надвишавала температурата за всеки период от 1850 г. , и, възможно, е била и по-висока  от всяка, в течение на всеки отрязък от време от 1400 г.

    По материали на ВВС.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *