Дори 1 минута упражнения на ден е полезна за здравето

Всеки знае за ползите от редовното  спортуване, но малко отделят и минимално време, позовавайки се на натоварения си график на работа и липсата на възможности за физически упражнения.

Още през 1970 г. американските лекари са разработили система, която  позволява човек да се занимава със спорт по три пъти на ден в продължение на десет минути, което  се е смятало, че се равнява на 30-минутна серия от упражнения и в същото време хората да могат да се придържат към обичайните си задължения.

През 2008 г. учени допълват и усъвършенстват системата:  човек трябва да посвети на физически упражнения поне 2,5 часа седмично, но всеки сеанс не трябва да бъде по-малко от десет минути.

Неотдавна група учени от Университета на Юта в Солт Лейк Сити под ръководството на професор Катрин Зик решили  отново да разгледат този въпрос, а по-късно са публикували резултатите от своите експерименти, според които дори едноминутни физически упражнения през деня може да имат положителен ефект.

“ Когато става въпрос за поддържане и подобряване на здравето, всяка минута е от значение. Бързо ходене, изкачване на стълби, скачане с въже – всичко това не отнема много време, но ще ви помогне да се чувствате много  по-добре „- казва проф. Jesse Fang, заместник- декан на един от факултетите в Университета на Юта .

Post Comment