Учени предупреждават- храната от микровълновата печка е опасна

    magnetronПърженето в масло се смята за един от най-вредните начини за готвене. Но малко хора знаят, че готвенето в микровълновата печка е няколко пъти по-опасно. В основата на всяка микровълнова печка е мощният  излъчвател  – магнетрон.  Електромагнитното поле, създавано от него, въздейства на молекулите в храната. Mолекулярните  частици започват да се движат и да се сблъскват помежду си, което води до повишаване на температурата на храната, поставена в микровълновата печка.

    Учените са доказали, че такъв процес на нагряване изключва  възможността за запазване на някои  антиоксиданти и витамини. Например, броколите – един  от най-полезните видове зеле – губи около 98% от противораковите си вещества. С други думи, микровълнова разрушава всичко, което е полезно в продуктите, оставяйки само огнеупорни минерали и някои клетъчни влакна.

    Учените предупреждават, че редовната консумация на храна, приготвена в  микровълнова печка, заплашва със съдови заболявания, сърцето  червата, намалява активността на мозъка и влошаване  обмяната на веществата.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *