Исландия е на първо място в света по заетост

    Исландия, като правило, винаги има добри социално-икономически показатели. Неотдавнашно изследване, проведено от Gallup показва, че   Исландия е с най-ниското ниво на безработица в света.

    Gallup изчислява нивата на безработица, като  използва показателя  P2P  (Payroll to Population), който представлява съотношението между заплати и численост на населението и оценява процента от възрастното население на възраст над 14 години на пълно работно време (30 или повече часа на седмица).

    При изчисляване на P2P не се вземат предвид индивидуалните предприемачи, работещи на непълно работно време, безработните, както и работещите без фиксирана заплата.

    Исландия по такъв начин оглавява списъка на най-успешните по отношение на равнището на безработица страни. 60 на сто от населението над 15 години е на пълно работно време (30 часа или повече). На върха на списъка, са и другите скандинавски страни, включително Швеция, Финландия и Норвегия.

    Ниска безработица се наблюдава и в страни, богати на петрол, като Кувейт и ОАЕ. Показателите на най-развитите страни като Канада, САЩ, Сингапур и Нова Зеландия са малко по-лоши, но и те са в топ двадесет.

    Проучването също така ни дава възможност да се изчисли коефициентът на безработица на всяка страна. На първите три позиции в дъното на списъка са Чад, Буркина Фасо и Мали, където само 5 на сто от възрастното население отговаря на критериите за постоянна заетост (30 или повече часа). В Азия най-лошият резултат е на Непал с 8 на сто.

    http://www.icenews.is/2013/08/09/iceland-top-of-the-pile-in-global-employment/

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *