Учените откриха наблизо звездна система с три планети, подходящи за живот

     planetaУчени откриха едновременно три планети, на които може да съществува живот.  В   звездната система в съзвездието Скорпион има от 5 до 7 планети. Всички те се въртят на различни разстояния от звездата Gliese 667C, която е част от тройна звездна система Gliese 667.

    Според изследователите от Университета в Гьотинген в Германия, най-малко на три планетата от тях има условия за живот:  на повърхността им може да има  течна вода, а през деня в небето им светят по  три слънца.

    Според ръководителя на изследването Вилем Англад-Ескуде тази звездна система е много подобна на нашата Слънчева система. Откритите планети са от типа „супер-Земи“  и по маса са малко по-големи  от масата на Земята, но не надвишават масата на Уран и Нептун.

    Разстоянието  до тази система от  нашата планета е само   22 светлинни години, което е  на практика „в съседство“ с нас. „Това е първият случай, когато три такива планети се наблюдават в обитаемата зона на една и съща звездна система“ – казват изненаданите астрономи.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *