Пет малко известни признаци за aвитаминoза

    povrceВитамините са необходими вещества за нормалното функциониране на организма. Те се включват в различни жизнени процеси в ниски концентрации. В повечето случаи  нашият организъм не може да ги синтезира самостоятелно.

    Те попадат в него с храната. Сега обаче ядем повече храни, които по някакъв начин са били обработени, и, следователно, съдържат все по-малко и по-малко витамини. Липсата на витамини не води до заболяване, но причинява различни разстройства. Когато липсват витамини, организмът ни изпраща предупредителни сигнали.

    Ето и  пет малко известни признаци за авитаминоза:

    – Пукнатини в ъглите на устата

    Болките в ъглите на устата може да създадат куп неудобства в ежедневието –  ще  е неприятно  яденето или пиенето. Това означава липса на желязо, цинк и витамини B3, B2 и B12.

    Какво да се прави ? Да се яде птиче месо, сьомга, риба тон, яйца, стриди, миди, сушени домати, фъстъци и бобови растения, като леща. Към тях е необходимо да се добавят зеленчуци и особено броколи, червени чушки и карфиол.

    – Рани, суха и лющеща се кожа на лицето (а понякога и по цялото тяло), загуба на коса

    Това показва липса на витамин В8, която възниква, когато има значително съдържание в храната на авидин (протеин, който консумира много витамин В8 и се съдържа по-специално в суровия яйчен протеин).

    Какво да се прави? Да се ядат пържени яйца (в процеса авидинът се абсорбира), сьомга, авокадо, гъби, карфиол, соя, ядки, малини и банани.

    – Ранички по бузите, ръцете, бедрата и задните части

    Всички тези симптоми са от недостиг на основни мастни киселини и витамин А и D.

    Какво да се праву? Мляко  млечни продукти, черен дроб, яйца, мазна риба. Също така  да се стои  по-често на слънце. Що се отнася за снабдяването с  витамин А , помагат салата и цветни зеленчуци като моркови, сладки картофи и червени чушки. За да се компенсира липсата на витамин D може да се използват хранителни добавки.

    – Сърбеж и изтръпване на ръцете, краката и други части на тялото

    Всичко това показва липса на витамини В9, В6 и В12. Този проблем е пряко свързан с периферната нервна система. Според Business Insider, тези симптоми може да се съпровождат с тревожност, депресия, анемия, умора и хормонални нарушения.

    Какво да се прави? Да се ядат повече спанак, аспержи, цвекло, фасул, яйца, миди, стриди и птици.

    – Мускулни спазми и силна болка в стъпалата и краката.

    За да се избегнат мускулни спазми, трябва да се уверите, че получавате с храната  достатъчно минерални соли. Тяхната поява обикновено се свързва с магнезий, защото  неговата липса се  наблюдава по-често. В допълнение към  това могат да бъдат виновния калий и калций. Но бъдете внимателни, защото спазмите могат да бъдат предизвикани не  само от липса на минерални соли, но и от техният дисбаланс.

    Какво да се прави? Най-лесното решение ще бъде разнообразна диета с изобилие от плодове и зеленчуци: банани, бадеми, лешници, тиква, ябълки, грейпфрут, броколи, зелени зеленчуци с тъмни листа, като зеле савойско или спанак … Интерес представляват също и хранителните добавки.

    Оригинал  : Ces symptоmes peu connus qui montrent votre manque de vitamines

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *