Wi-Fi – излъчванията убиват растенията

    Пет датски деветокласнички наскоро са реализирали експеримент, който предизвика смут в научните среди. Той е  започнал с наблюдение и един въпрос. Момичетата забележили, че  когато  заспиват с мобилните си телефони в непосредствена близост до главата,  често имали трудности с концентрацията в училище на следващия ден.

    Те искали да тестват ефекта на GSM излъчванията върху човека, но тяхното училище – Hyallerup в Дания, не разполагало с оборудване, което да позволи  такъв експеримент. Така момичетата измислили тест, с който да се провери излъчването на телефоните върху растения.

    Те поставили 6 съда, пълни с Lepidium Sativum, вид кресон,  в стая без излъчвания, и 6 със семена в другата стая – до два Wi-Fi рутери, които според  изчисленията на момичета трябвало да излъчват толкова енергия, колкото обикновен клетъчен телефон.

    През следващите 12 дни те наблюдавали, измервали, претегляли и фотографирали резултатите. Но в края на експеримента резултатите били абсолютно ясни – семената, засадени в непосредствена близост до рутерите, не покълнали. Много от тях били напълно мъртви. Докато семената в другата стая се чувствали чудесно.

    Експериментът на момичетата привлякъл интереса на учени от цял ??свят.

    Сега професорът по неврология в Каролинския институт в Швеция Ким Хорсвад се е заинтересувал да направи контролиран от него подобен експеримент, в професионална научна среда.

    http://www.mnn.com/health/healthy-spaces/blogs/student-science-experiment-finds-plants-wont-grow-near-wi-fi-router

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *