Финансовият гений Сорос отново говори за залеза на Европа

    sorosМилиардерът Джордж Сорос пак даде урок на властите на Германия. Говорейки в университета на Гьоте във Франкфурт на Майн, той отново критикува позицията на германските  финансови власти по отношение на неприкосновеността на членството на Германия в еврозоната.

    Според Сорос, предложените от Германия мерки за строги икономии, насочени към спасяването на еврозоната и икономиката на ЕС не работят. Дълговата криза е стигнала толкова далеч, че да се излезе от нея без да се вземат драстични мерки няма  как. Единственият изход е да се тиражират общи за Германия и други страни от еврозоната еврооблигации. Алтернатива на тази стъпка е излизането на страната от еврозоната.

    Както справедливо отбелязва Сорос, издаването на общи европейски облигации намалява риска от фалити в еврозоната. „С еврооблигации страни като Италия може да спестяват до 4% от бюджета си, което ще им даде възможност да укрепя икономиките си“, – цитира Handelsblatt финансиста. На печалба от тази емисия на еврооблигации би била и самата Германия, при това без да се страхува от по-високата цена на пласиране на облигации и по-нисък кредитен рейтинг.

    Ако Германия продължава да упорства, тогава тя, според Сорос, има смисъл да излезе от еврозоната, след което останалите страни ще бъдат  в състояние успешно да емитират еврооблигации и постепенно да разрешат проблемите. Това, разбира се, ще доведе до рязък спад на еврото, но пък ще се избегнат фалитите,  ефектите от които дори не могат да се измерят.

    Ако Германия не   се осмели да направи едната или другата стъпка, ЕС би могъл да се разпадне, ако не следващата година, то до 20 години максимум, предупреди Сорос.

    Предложението Германия да се оттегли от еврозоната не е ново: за първи път Сорос обяви това  през октомври миналата година в реч по време на форума на Националното сдружение за частно предприемачество. „Еврозоната е изпаднала в дълбока депресия, която създаде сама.

    Налице е реална опасност единната валута да  унищожи Европейския съюз. Въпреки това, решение на този проблем съществува, и предполага излизане на Германия от еврозоната. Тази жертва тя може да принесе за общия интерес на Съюза и за страните длъжници по-специално „- каза финансистът, наричайки ситуацията с дълговата криза в Европа „нощен кошмар „. Той предупреди, че развитието на кризата ще има сериозен негативен ефект върху региона.

    В действителност, Джордж Сорос е прав. Днес всички опити за спасяване на еврозоната са концентрирани предимно в изпомпване на милиарди евро в претоварените с дългове страни,  което де факто прави дълговете невъзстановими. Заедно с въвеждането на режима на строги икономии тези икономики са лишени от всякаква възможност за растеж като цяло, и дълговото има „рестартиране“ на практика е невъзможно именно поради присъствието им в еврозоната.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *