НАСА отрече, че Вояджър-1 е напуснал Слънчевата система

    Екипът  учени, които следят полета на космическата сонда „Вояджър 1 на НАСА, отрекоха по-рано появилите се съобщения, че апаратът е станал първият изработен от човека обект, който е напуснал Слънчевата система, съобщи  пресслужбата на НАСА.

    „Научният екип на Voyager е наясно с докладите, че Voyager 1 NASA е напуснал Слънчевата система. Въпреки това  стигна до заключението, че „Вояджър 1 все още не е напуснал Слънчевата система и не е достигнал междузвездното пространство“, – каза Едуард Стоун, учен от проекта Voyager в Калифорнийския технологичен институт в Пасадена.

    Според него, през декември 2012 г. е станало известно, че Вояджър 1 се намира в една нова област, наречена  „магнитно трасе“, където енергетичните частици са претърпели големи промени.
    „Измененията в магнитното поле са последният важен показател за достигане на междузвездното пространство, и такава промяна засега не се наблюдава“ – каза Стоун.

    Медиите преди това съобщиха, че Вояджър 1, изстрелян в космоса през 1977 г. за да се изследват планетите от групата на Юпитер,  е достигнал до нова област и е на пътя за излизане от Слънчевата система.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *