NASA: Мощността на взрива на челябинския метеорит е еквивалентна на 20 атомни бомби

    meteoritМощността на взрива, избухнал по време на навлизането на метеорита в атмосферата, който след това падна в района на Челябинск, надхвърля 300 килотона. Това е 20 пъти повече от количеството  енергия, освободена при експлозията на атомната бомба над Хирошима през 1945 г., съобщиха от  Национално управление по аеронавтика и космически изследвания на САЩ – НАСА.

    Според властите, небесното тяло с диаметър от около 15 метра, т.нар. болид (ярък метеор, възникнал при изгарянето на фрагменти от комета или астероид), е навлязло в атмосферата на Земята в четвъртък в 22:20 по време в  Източното крайбрежие на САЩ (петък, 07:20 Mосква) със скорост от  64 хиляди километра в час и е експлодирало на височина 19-24 км над повърхността на планетата. Силата на тази експлозия е 300-500 килотона, а следата в  небето от този взрив се  е простряла  на 480 км.

    Както съобщи представителят на НАСА от отдела за изследвания на метеори Бил Кук, разбилият се в Русия обект – не е нещо друго, а фрагмент, отделил се от разположения между Марс и Юпитер „астероиден пояс“ и се е  превърнал в метеор в атмосферата на Земята. Представителят на НАСА заяви, че предварително да се открие такова космическо тяло е много трудно: за целта земните телескопи трябва да са насочени „в правилната посока в точно определен момент“.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *