5 реални лечебни метода, приличащи на злобна шега – II

    magnitiЛечение на депресия с магнитно облъчване на мозъка. Да речем, че отидете на лекар, който да ви  помогне да се справите с дълбока депресия, превърнала живота ви в непрекъсната серия от поражения и унижения през последните няколко седмици / месеци / години. Очаквате, че ще ви изпрати при  специалист – терапевт или ще изпише таблетки, а  може – и двете. Но надписа на рецептата „магнити“ със сигурност е новина.

    Защото се оказва, че  магнити с размер на главата на малък  бронтозавър са доста ефективно средство за защита от биполярна депресия. Установено е, че електромагнитните полета, генерирани при  ядрено-магнитен резонанс (ямр), могат да имат положително въздействие върху пациента, поддържайки доброто му настроение в продължение на няколко дни.

    Учените са установили, че по време на проучване на биполярни разстройства, проведено в Харвард, с помощта на ядрено-магнитен резонанс, когато пациенти   били в непроницаемата капсула на апарата, са подобрявали  психическото си състояние, въпреки че не са взимали никакви лекарства.

    Периодите на подобрение се наблюдавали в продължение на часове, дни, а в някои случаи – дори няколко седмици, след ядрено-магнитен резонанс. Това било пълна изненада за учените. Изследването по никакъв начин не предполагало  терапевтичен ефект – ЯМР се прави, за да се получат изображения на мозъка на хората с биполярно разстройство, но пациентите внезапно, без видима причина показвали изключително добро настроение, едва излезли от скенера.

    За да проверят надеждността на резултатите,  веднага били организирано допълнително  проучване.  Пациенти с депресия били изложени на въздействие на истински скенери и на фалшиви такива, издаващи идентичен шум, но без да се пуска  електромагнитно поле. Тези, които били в истинския томограф съобщавали за подобряване на състоянието си два пъти по-често, от тези, пребивавали във фалшивия.

    Сега учените трябва да дадат подробно обяснение на този феномен. Смята се, че причина за много заболявания на мозъка е асинхронизацията на невроните, като по този начин, в съответствие с най-популярната теория, електромагнитното поле в капсулата синхронизирайки проблемните неврони, действа като антидепресант.

    Може би на някой тази хипотеза изглежда повърхностна и като  бълнувания на луд учен, но американското министерство за контрол на качеството на храните и лекарствата одобри използването на вътречерепната магнитна стимулация за лечение на депресия, в случай на неефективност на медикаментозните методи.

    За процедури се използват  медицински устройства с магнити (като при томографите, само че по-мощни), насочващи поляризирани електромагнитни вълни през черепа до усещане на чувство на радост. Следва.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *