И НДСВ не иска национализация на ЕРП-ата

    Премиерът загуби шанс за втори мандат, коментира днес  Христина Христова, председател на НДСВ. Когато няма контрол в държавата и частните, и държавните сметки са високи, допълни тя. Христова даде пример в подкрепа на тезата си, че хората правилно недоволстват и от частните ЕРП-та, и от общинските или държавни топлофикации. Държавата абдикира от контролните си функции, а безхаберието и калинките възмущават гражданите и ги изкараха на улицата. Бунтовете не са срещу ЕРП-тата само, а срещу управлението на ГЕРБ, което докара страната до просешка тояга.

    Според НДСВ причините са следните, формулира Христова:

    Некомпетентното управление на ГЕРБ и по-скоро отказ от управление в интерес на обществото, демонтаж на контролните институции и на структурите за сигурност и ред, повсеместна бедност. Хората имат право да се бунтуват, коментира Христова, защото обедняха страшно при управлението на ГЕРБ. Национализацията обаче няма да ни спаси от високите цени на тока, тя само ще извади България не само от Европа, а и от целия цивилизован свят. НДСВ заявява, че това ще е трагична грешка за страната, каза председателят на партията.

    Христова предложи три стъпки за нормализиране на нажежената обстановка в страната: Смяна на управлението; Либерализация на пазара; Прозрачен и ясен, разбираем за всекиго контрол над държавни и частни монополи.

    Високите цени на тока коментира и Минчо Спасов, председател на Консултативния съвет на НДСВ по правосъдие и вътрешен ред. Той изтъкна, че още през март 2011 година България е трябвало да изпълни Третия енергиен пакет на ЕС. Цитирайки материал от блога на Велина Маринова, Минчо Спасов подчерта на пресконференцията в НДСВ днес, че това е било решено на среща на върха в ЕС, на която министър-председателят на България изглежда пак е спал или цъкал смс-и. Спасов показа графика, която сочи какво трябваше да представлява енергийният пазар в България след Третия енергиен пакет. (Прилагаме по-долу графиките)

    Със законодателни промени държавата трябваше да премахне монопола на БЕХ-НЕК и да го замени с конкуренцията на независими търговци, които могат да купуват от всички производители и да продават на всички потребители, независимо от тяхното географско местоположение на територията на страната. В показаната схема трите ЕРП-та не се национализират, а се отделят от търговската дейност и стават оператори, транспортиращи само енергия.

    Г-н Борисов и г-н Добрев не са прочели това, което са приели 2011 година. Тяхната управленска импотентност стига до там, че те не виждат и не знаят какво им е разпоредено от ЕК и какво са подписали. Всеки от сегашните ЕРП-та, когато стане оператор ще е длъжен да пренася енергията, която са договорили търговците с нас. А ние ще можем свободно да избираме от кого да си купуваме по-евтин ток. За това ще трябва да следи независимият регулатор. Падат едновременно и двата монопола – на БЕХ-НЕК от една страна и на ЕРП-тата от друга, подчерта Минчо Спасов. Той изтъкна, че трябва да се вземат незабавни мерки за либерализация и на газовия пазар. Това е следващата бомба, която цъка под креслото на Борисов, предупреди Спасов.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *