Вселената се оказа населена с милиарди екзопланети

    planetiСтатистическият анализ на данните от телескопа „Кеплер“ е показал, че всяка шеста  звезда във Вселената има в системата си подобна на Земята екзопланета, съобщи на конференция на Американското астрономическо общество  Франсоа Фресон от Центъра по астрофизика   Харвард-Смитсониън, пише Astrophysical Journal.

    Търсенето на екзопланети от космическата обсерватория „Кеплер“ се провежда по транзитния метод. Това предполага анализ на светимостта на звездата –  ако яркостта и периодично пада, това би могло да означава скриване на светлината на звездата от въртящи се около нея планети. Намерените от „Кеплер“ кандидати за екзопланета се проверяват после  с помощта на наземни телескопи.

    Екстраполирайки след това получените резултати, учените казват, че около 17% от звездите във Вселената имат в тяхната система екзопланети с размер  0,8 – 1,25 от размера на Земята. Само че те се въртят много по-близо до звездите. Годината за тях е 85 земни дни или по-малко.

    Около една пета от всички звезди съдържат супер-Земи с маси до две земни маси, и само пет процента от светилата са собственици на газови гиганти.

    Учените са открили още, че типът на екзопланетите практически независи от вида на звездата, около която те се въртят. Подобни на Земята планети могат да бъдат намерени в системите на най- различни звезди.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *