Путин даде на Депардийо руско гражданство

    Руският президент Владимир Путин подписа указ за предоставяне  на актьора Жерар Депардийо руско гражданство. Това бе съобщено на сайта на Кремъл.

    В съобщението се посочва, че гражданството се предоставя на актьора в съответствие с член 89 от Конституцията, според която президентът “ решава въпросите за гражданство в Руската федерация, както и предоставянето на политическо убежище.“

    Депардийо в началото на декември 2012 г. отиде да живее в Белгия заради въведения  във Франция 75% данък лукс  от  президента Франсоа Оланд. Френският премиер Жан-Марк Еро  нарече постъпката на актьора „жалка“, което  Депардийо счете за обида и заплаши, че ще се откаже от френско гражданство.

    На 18 декември френския вестник „Льо Монд“ писа, че Депардийо може да получи руско гражданство, цитирайки думите му „Путин ми изпрати паспорт.“ В администрацията на руския президент нарекоха това твърдение шега. „Не съм чул за такова нещо“ – заяви прессекретарят на Путин Дмитрий Песков.

    На 20 декември на голямата си пресконференция  Путин заяви, че е готов незабавно да предостави на  Депардийо гражданство.

    „Ако Жерар наистина иска да има или разрешение за пребиваване в Русия или руски паспорт считаме,  че въпросът е решен благоприятно“ – каза президентът на Руската федерация.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *