Самолетоносач на САЩ се появи в Южнокитайско море близо до спорни територии

    Американският ядрен самолетоносач „Джордж Вашингтон“ (USS George Washington) и ескорт от кораби се появиха в събота във водите на Южнокитайско море, редица територии от които си оспорват  страните в региона, съобщава Associated Press.

    През Южнокитайско море преминава една трета от морския световен товарен трафик, а шелфът около островите е богат на петрол. Към различни територии в това море едновременно с Китай претендират членовете на АСЕАН Филипините, Виетнам, Малайзия, Бруней и Тайван. Териториалният спор за редица райони на Южнокитайско море, особено за архипелага Спратли (Нанша), разположен там и групата  острови Сиша (Параселските острови), се засили през последните месеци.

    Според капитана от Тихоокеанския флот на САЩ Грегъри Фентън (U.S. Pacific Fleet.Capt. Gregory Fenton), САЩ публично не застават на нито една  страна в спора за териториите в Южнокитайско море.

    „Нашият план е да се види как нациите в региона разрешават спора сами,  нашата роля в този момент, е  да се гарантира свободата на корабоплаване в международните води,“ – казва Фентън.

    Според агенцията, появата на групата американски кораби и самолетоносача  отбелязва подкрепата на САЩ за Виетнам и Филипините, но тя може да предизвика раздразнение в КНР. Появата на самолетоносача също така съвпадна с началото на военните учения на Китай в близост до Източно-Китайско море, за чиито острови Пекин също има спор с Япония – съюзник на САЩ.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *