Открит е ген, който изключва имунната система

    Оказва се, че, при изключването на само един ген, наречен Bcl11a, клетките на адаптивната имунна система престават да се развиват и спират  да се борят с бактериите и други патогени.

    Адаптивната имунна система е много важна, защото тя защитава човек от повторна поява на различни инфекциозни заболявания. Именно благодарение на тази система, всички ваксини са ефективни и са победени много болести, като, например, полиомиелита.

    Освен това имунната система разпознава подобни щамове, като например грипа. Откриването на този ген, който може да включва и  изключва адаптивната имунна система, може да бъде както ефективно лекарство, така и ужасно биологично оръжие.

    Преди това учените са установили, че Bcl11a е важен за развитието на някои имунни клетки в ембриони на мишки. В новото проучване, те определили ролята на този ген при възрастни мишки.

    Изследователи от Wellcome Trust Sanger Institute изключили гена Bcl11a и изучили развитието на клетките на имунната система. Учените били удивени  да открият, че след изключване на гена,  адаптивната имунна система спряла да произвежда имунните B-, T- и NK-клетки.

    По този начин за първи път учените открили един-единствен ген, който задължително трябва да бъде активен, за да може адаптивната имунна  система да функционира. С това откритие учените ще бъдат в състояние да разберат как работи нашата имунна система, как  да я изключват, или обратното, да я активират.

    Изключителната функция на гена Bcl11a  се дължи на факта, че той е отговорен за производството на протеин, без който клетките-предшественички на имунната система умират. От друга страна  хиперактивността на Bcl11a  предизвиква лимфом – опасен вид рак.

    Bcl11a също така  играе роля в развитието на червените кръвни клетки, които пренасят кислород: през 2011 г. учените демонстрираха как  деактивирането на гена Bcl11a може да излекува мишки от сърповидно-клетъчна анемия.

    От друга страна  Bcl11a може да се използва като оръжие: ако се изключи този ген с помощта, например, на модифициран вирус, това ще направи човека силно податлив на десетки заболявания, които се считат за относително безопасни.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *