Обама отговори на петицията за ограничаване продажбите на оръжия

    Американският президент Барак Обама пусна видеообръщение в отговор на петицията от граждани, искащи ограничения за достъпа до оръжия.

    Обама заяви, че „както и повечето американци“ счита, че гражданите трябва да имат право да носят оръжие. Въпреки това  президентът счита, че е необходимо да се ограничи достъпа до него за предотвратяване на инциденти като този, който се случи на 14 декември в начално училище „Sandy Hook“ в Newtown,  Кънектикът, където 20 деца и шест възрастни бяха застреляни.

    Президентът посъветва подписалите петицията да повлияят на техните представители в Конгреса, които ще решaват за ограниченията през януари 2013.

    „Ако има поне една възможност, за да защитим нашите деца, ние трябва да се възползваме от нея“, – заяви Обама във видео посланието.

    Събиране на подписи в петиция за ограничаване на оръжията започна  на 14 декември в рамките на няколко часа, след като  стана известен  инцидента в училището  „Sandy Hook“. За една седмица бяха събрано почти 200 000 подписа.

    Мерките, които Обама планира да предприеме, за да се ограничи достъп до оръжия, бяха обявени на 18 декември. Президентът ще подкрепи законопроекта за  подновяване на забраната за полуавтоматични   „щурмови“ оръжия, която е действала от 1994 до 2004 г. В допълнение той предлага да се спре продажбата на оръжейни пълнители с повече от десет патрона, както и да се забрани продажбата на оръжие на лица, които нямат  разрешение за това.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *