Deutsche Bank в центъра на грандиозен скандал

    Грандиозен корупционен скандал избухна в Германия във връзка с дейността на главната банка на страната  Deutsche Bank, след като нейните офиси във Франкфурт-на-Майн,  Дюселдорф и Берлин бяха претърсени по делото за укриване на данъци.

    В близост до сградата на централния офис по време на обиските са били паркирани  около 20 полицейски коли и два големи автобуси.

    Заповед за арест  е издадена за петима служители, а  25 са заподозрени.

    Разследващите органи ги подозират във финансови машинации по време на оформяне на сделки за продажба на промишлени квоти за емисии  парникови газове (Протокола от Киото), в които участва Deutsche Bank.

    „Имаше основания да се смята, че служителите на банката са  скрили доказателства за нарушения от   властите и не са съобщавали за потенциални случаи на изпиране на пари,“ – заяви главният прокурор на  Франкфурт Гюнтер Витиг.

    За възпрепятстване на правосъдието и по обвинение за пране на пари са арестувани петима служители на банката. Техните имена не бяха оповестени, съобщава „Интерфакс“.

    От своя страна , представителите на банката отричат всички подозрения.

    „Подозренията за изопачаване на финансови данни, отнасящи се за периода от преди повече от 2,5 години, вече бяха обект на задълбочено и подробно разследване и няма никакви основания,“ – каза говорителят банката пред агенция Ройтерс.

    Загубите за германската държава се оценяват на 180-230 милиона евро. Миналата година  германски съд вече осъди по това дело  шестима инвестиционни банкери  на затвор за срок от три до седем години и три месеца.

    Deutsche Bank е най-големият банков концерн в Германия. Основана е през 1870 година. Включва търговски, ипотечни, инвестиционни банки. Централният офис е във Франкфурт на Майн. В банката работят повече от 100 хиляди души.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *