Chatham House: суровините в света свършват – има нужда от спешни действия

    Природните ресурси и суровините се изчерпват толкова бързо и  са останали толкова малко, че вече не бива да се черпят безконтролно.

    Нужна е обща база данни, която съдържа информация  колко полезни изкопаеми са останали във всяка страна. Необходими са споразумения за  общо ползване на водата, тъй като в някои страни има остър недостиг на вода, докато в съседните –  има изобилие. Дори малки прекъсвания в доставките в условия на недостиг на ресурси, води  до голямо увеличение на цените.

    Недостигът на различни суровини и невъзможността да се преговаря за тях,  винаги ще води до война, ако страните не  създадат специално обединение, предназначено да решава такива проблеми и да се създаде обща политика. Това се посочва в доклад, изготвен от анализаторите на Chatham House.

    Балансът на силите в един свят, където природните ресурси не са достатъчни, можете да видите на картата. Височина на стълбчето е пропорционална на дела на производството или добив в страната, в сравнение със света. Описани са само страните, които произвеждат най-малко 5% от световното производство на поне една от суровините.

    Новият съюз е наречен R30 и се предлага в него да  се включат страни от ЕС, развитите и развиващите  страните-износителки, а също и най-големите вносители и дистрибутори (Япония, Холандия, Сингапур, Южна Корея, Швейцария, Тайланд, Турция).

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *