Терминаторът почти е създаден (видео)

    terminatorПерспективният хуманоиден робот АTLAS пристигна за изпитания  в лабораторията на DARPA . ATLAS е ново поколение роботи – с възможности, които в някои отношения са по-добри от човешките.

    Агенция DARPA на 20 декември ще направи преглед на съвременните роботи , предназначени да заменят човека в смъртоносни обстоятелства. Тестването на роботите  ще се проведе в рамките на конкурса Robotics Challenge, по време на който се планира да се разработи и  създаде производство на роботи, които са в състояние самостоятелно и ефективно да работят в райони с природни бедствия, като например инциденти в ядрени електроцентрали, петролни разливи и горски пожари.

    Въпреки, че не се говори директно, но военното финансиране на програмата включва използването на робота и в армията – като част от спешни спасителни екипи и логистика.

    Роботът трябва да може да реагира гъвкаво на променящите се обстоятелства, да се движи по неравен терен, включително камъни , стълби и т.н.

    Роботът  ATLAS на Boston Dynamics, засега най- добре отговаря на изискванията на DARPA.

    Хуманоидният робот има две ръце, два крака, ръст почти 2 м, тегло 150 килограма. ATLAS е оборудван с 28 хидравлични предавки и лазерен радар.

    Роботът вече  демонстрира уверено движение по стълби и други трудни препятствия, но през декември предстои  най-интересната част от планираните тестове: използване на  усъвършенстван изкуствен интелект, който ще осигури максимална автономия на робота.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *