FT: Българският премиер защити сделката с Русия за изграждане на „Южен поток“

    Българският премиер защити  споразумението с Русия за преминаването на газопровода „Южен поток“ през българска територия, казвайки, че е по-перспективен от алтернативния проект, подкрепен от Брюксел, пише „Файненшъл таймс“.

    „Това ще създаде работни места в България, следващото правителство ще събира транзитните такси и ще плаща по-големи пенсии , ще изгражда  музеи и  стадиони.“ – цитират Борисов взелите интервюто журналисти от „Файненшъл таймс“.

    България е последната от балканските държави, която постигна споразумение с Русия за „Южен поток“. София получи от „Газпром“ 20% отстъпка по договора за доставка на газ за следващите 6 години, отбелязват авторите на статията.

    Но тези споразумения бяха постигнати в щекотлива ситуация. Еврокомисията започна антитръстово разследване срещу „Газпром“, което да   определи предлагала ли е руската газова компания на  страни като България  по-евтин газ в замяна на участие в „Южен поток“, пише „Файненшъл таймс“.

    Борисов, който стана премиер през 2009 г., внимателно балансира между ЕС и Русия. Той изрази своята изненада от въпроса  дали проектът е рентабилен, като се имат предвид последиците от бума на „шистов газ“ в Северна Америка, пишат авторите на статията.

    Борисов заяви, че тези въпроси могат да бъдат отнесени по-скоро към „Набуко“ – подкрепяният от ЕС проект за транспорт на газ от района на Каспийско море през Кавказ, казвайки, че това е опасна зона. Той също така заяви, че е отхвърлил два руски „големи проекти“ – изграждането на петролопровода „Бургас – Александруполис“ от Черно море до брега на Егейско море, както и АЕЦ „Белене“, съобщава изданието.

    „Трябва да ни поздравят за това. Не е лесно такава малка балканска страна като нашата, където влиянието на руската общност е огромна, да се откаже от два от трите големи проекти и да направи избор в полза на сегашната диверсификация “ –   цитират българския премиер журналистите.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *