Милиард пенсионери заплашват да разрушат световната икономика

    Средната продължителност на живота се е увеличила и опасно застрашава съвременните икономики: Организацията на обединените нации изчисли, че до 2022 г. в светът ще има  над един милиард възрастни хора. Тази ситуация заплашва съвременните пенсионни системи, здравеопазването и благосъстоянието на човечеството, ако политиците продължават рано да  отписват от сметките възрастните хора. Тези държави, които ще инвестират в „старостта “ ще се превърнат в могъща сила в бъдеще.

    „Очакваното увеличение на броя на възрастните хора не трябва да бъде извинение за бездействието, а напротив – това е призив за действие. Подкрепата на възрастните е в интерес на всички поколения.“ – цитирани  192-те страници на доклада на ООН The Telegraph. Вестникът нарича тенденцията, за която разказват експертите, „старостта като бомба със закъснител.“

    Според прогнозите на доклада, през 2050 г. броят на възрастните хора ще бъде повече   децата под 15 години.  Освен това, както в развитите, така и развиващите се страни се наблюдава тенденцията на бързо застаряване на населението.

    „Ние трябва да   сложим край на политиката на безотговорност по отношение на възрастните хора,“ – казва авторът на доклада, Ричард Блевит. Според него сега  потенциалът на пенсионерите  почти се реализира: придобитите от тях  умения и знания просто изчезват.

    В Европа тенденцията е  разбрана и дори се  предприемат действия, за да променят ситуацията. Например, някои западни страни са забранили законодателно възрастовата дискриминация. Но резултатът от тези мерки е незначителен.

    Тенденцията към застаряване на населението в България  е отчетлива и тревожна. Освен всичко друго тя натоварва осигурителната система и прави все по-трудно нейното финансиране и формирането на бюджета на Държавното обществено осигуряване. Преброяването показва, че на 70 младежи, които влизат на пазара на труда, се падат 100 възрастни, които излизат в пенсия. Преди десет години съотношението е било 124 на 100. Нацията все повече застарява, а пенсионерите значително изпреварват по брой децата.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *