Legatum instityut с рейтинг на най-развитите страни в света

    Норвегия е класирана на първо място във влиятелния рейтинг на британския  аналитичен център Legatum instityut за  най-развитите страни в света. На второ място е Дания, на трето – Швеция.

    Рейтингът за текущата 2012 година  се изготвя всяка година от лондонския Legatum instityut и е  публикуван днес в британските медии.

    Основната изненада е фактът, че за първи път   Съединените щати не са сред първите десет най-развити  страни в света и са на 12-то място.

    „САЩ сега е изправена пред предизвикателствата на нарастващия държавен дълг и нисък икономически растеж, – отбелязва ръководителят на Института Джефри Гедмин – В резултат „американската мечта“ е под заплаха от изчезване.“

    В класацията на четвърто място е Австралия, следвана в низходящ ред от Нова Зеландия, Канада, Финландия, Холандия, Швейцария. Ирландия завърши в челната десятка. След нея са Люксембург,  САЩ, Великобритания, Германия, Исландия, Австрия, Белгия. Франция е на 21 място, Испания – 23.

    „Водещите страни на Запада сега са следвани по петите от новите икономически гиганти в Азия – казва Гедмин – Силният ръст в Китай говори сам за себе си, но подобни процеси за подобряване на условията на живот, се наблюдават и  в други азиатски страни.“

    България е на 48 -мо място, пред Румъния – 60-то.

    В класацията тази година Китай е на 55 позиция. Русия на  66-та.

    Въведеният преди шест години рейтинг на най-развитите страни в света оценява постиженията на всяка държава в осем категории. Това са силата на икономиката, бизнес климата, управление на ефективността, системата на образованието, нивото на здравеопазването, сигурността и върховенството на закона, личната свобода, социален капитал. Тази година в рейтинга са включени 144 страни.

     

    http://www.prosperity.com/media.aspx

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *