Испания въстана

    Хиляди хора излязоха на улиците в 57 испански градове, за да протестират срещу икономическите мерки, предвидени в бюджета за 2013 г. В столицата около 60 000 души подкрепиха акцията, като поискаха оставката на правителството и преразглеждане на бюджета. Синдикатите обещават в случай на на отказ на правителството от референдум, да организират всеобща стачка.

    В навечерието   агресивна група от млади хора се опита  да преодолее кордона на полицията и да влезе в парламента – стражите на реда пресякоха опита особено твърдо. Това стана причината за началото на масови сблъсъци. В резултат     65 души бяха ранени.

    Според Ройтерс, в организираната от профсъюза  демонстрация в центъра на Мадрид присъстваха около 60 000 души, организаторите по -късмо обявиха 72 000 души.

    Хората протестирайа против увеличаването на данъците и нови съкращения на работни места в областта на медицината, образованието и социалните услуги. По-специално, за един ден или повече спряха работа читалища, държавни и социални институции.

    Много млади хора носеха куфари с надписи „Ние не искаме да напуснем страната, но правителството ни принуждава“. Заслужава да се отбележи, че нивото на безработицата в Испания достигна 50%. За втори път през последните три години, страната е в рецесия, която, според властите, ще продължи и през 2013.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *