Учен от НАСА твърди, че ние живеем в Матрицата

    Аз видях  Матрицата. Вие видяхте Матрицата. И всички ние по някакъв начин трябваше да се замислим: „Чакайте малко, а какво би станало, ако ние живеем в един виртуален свят!“

    Тъй като матрицата – само по себе си няма отношение към случая и е само популярен термин, професорът в Оксфордския университет – Ник Бостром, е написал книга по този въпрос, който той нарича –   The Simulation Argument. Може да се прочете тук. Разбира се на английски език и ако имате време – прочетете я.

    Но това е само разглеждането на теорията, въпреки че тя се нарича „първият интересен аргумент в полза на  съществуването на Твореца за последните 2000 години,“ защото  има най-малко един учен,  който се опитва да докаже, че това  наистина е така. Ученият от НАСА – Тери Рич заяви, че се занимава с проблема за доказателствата, че живеем в гигантска компютърна симулация, създадена от програмистите от  бъдещето.

    Както  отбелязва Тери,  Законът на Мур описва идеята, че компютрите ще продължат  да увеличават мощността си в геометрична прогресия, което в крайна сметка ще доведе до възможността за такава симулация. Самият Тери се позовава на феномена   „наблюдавана пикселизация на най- малката материя и сродството на квантовата механика, математически правила управляващи вселената и създаването на видео- игрова среда“.

    Като пример  Тери дава  известната на всички PlayStation:

    Цитат:
    Сега се пригответе: След 30 години ние очакваме, че с пускането на нови конзоли на всеки 6-8 години, ще настъпи времето на  PlayStation 7, която ще бъде в състояние да обработва до 10 000 живота едновременно в реално време, или целия живота на един човека за един час.

    Колко  PlayStation има сега в света (от всички поколения)? Повече от 100 милиона. Представете си 100 милиона конзоли, всяка от които обработва  10 000 души. Това означава, че в  момента в средата  PlayStation могат да живеят повече хора, отколкото в реалния свят.

    Да, не са слаби конзолите. Тери, който също казва, че  обича да прекарва  времето си в игри, продължава с обяснението си  за това как е бил в състояние да определи приблизителния размер на града Liberty City в GTA IV,  сравнявайки го с размера на PlayStation 3.  По нататък той направи паралел с квантовата механика.

    Цитат:
    Друго интересно нещо е, че светът се държи по абсолютно същия начин, както средата GTA IV. В играта можете да разгледате Liberty City безпроблемно с  невероятни детайли. Изчислявайки размера на града,   сравнявайки го с  размера на моя PS3, се оказа, че  градът е около един милион пъти по-голям от PS3. Можете да видите тази част на града, когато това  е необходимо, компресирайки цялата игрова вселена в една-единствена конзола. В квантовата механика, частиците нямат определено състояние дотогава, докато ние не ги гледаме. Много теоретици са изгубили много време, опитвайки се да обяснят този феномен. Моята теория е, че живеем в симулация, виждайки само това, което трябва да  видим във всеки един момент.

    Това може да звучи налудничаво и страховито в същото време, но Тери не се смущава  от възможността да бъдем малка частичка от гигантското компютърно въображение. Вероятно много от нас са обсъждали  такива теории и възможността  ние да сме само част от виртуалното … но в крайна сметка, дами и  господа – просто се радвайте на живота. Нима е толкова важно дали е истински или не?

    Cypher  (The Matrix), определя това  най-добре,  седейки в ресторанта с агент Смит:

    „Знам, че тази пържола не съществува. Знам, че когато сложа едно парче в устата си, Матрицата съобщава на моя мозък, че тя е сочна и вкусна. Знате ли какво разбрах за девет години?  Невежеството – това е блаженство“.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *