Сянката на войната надвисва застрашително над Земята

    Ето кратко обобщение на това, което сега се случва в  света.
    Без да постигне компромис през уикенда, Южна Африка в момента се намира в пълномащабна стачка, полицията отново стреля с гумени куршуми и ескалацията на ситуацията с фатален изход е гарантирана. И още …

    – След ваканцията останалите без пукната пара граждани на Испания, Гърция и Португалия  подновиха протестите срещу жестоките мерки на икономии.

    – Американските посолства са подложени на нападения, често с човешки жертви в Египет, Либия, Тунис, Мароко, Судан, Ливан, Индия, Бангладеш, Индонезия и други страни.

    – „Присвоените“ от Япония оспорвани от Китай острови предизвикаха буря от крясъци за отмъщение, включително за изкания за „война с Япония“.

    – Мистериозно умира японския посланик в Китай.

    – На среща на Нетаняху с пресата той каза, че в рамките на 6-7 месеца Иран ще се сдобие с ядрено оръжие, и трябва да бъде спрян.

    – Военни кораби от повече от 25 страни, включително САЩ, Великобритания, Франция, Саудитска Арабия и ОАЕ започнаха в Ормузкия пролив военни учения…

    – Трети самолетоносач на САЩ –  Stennis CVN-74 е на път към Иран и ще  пристигане след около 10 дни.

    И накрая, потенциален катализатор за огъня, в който може да изгори целия този бардак, беше обявяването от страна на Иран, че неговата Революционна гвардия се разгръща в Сирия.

    Ройтерс пише:

    Както заяви командващият Мохамед Али Джафари, членовете на иранската революционна гвардия оказват невоенна помощ за Сирия и Иран може да предостави военна подкрепа, ако близкият му съюзник бъде нападнат.

    Изявлението на Джафари е първото официално потвърждение, че Иран има военно присъствие в Сирия, където в продължение на 18 месеца гори  въстание, в което загинаха десетки хиляди хора.

    Западните страни и сирийските опозиционни групи отдавна подозират присъствието в Сирия на ирански военни. Иран отричаше това.

    „Известен брой членове на Qods (специално подразделение на Революционната гвардия) се намират в Сирия, но не и да предоставят военна подкрепа“, така Джафари бе цитиран от иранската информационна агенция ISNA.

    Джафари не уточнява колко членове на Qods са в Сирия, но каза, че те предоставят „интелектуална и консултативна помощ“.

    Следваща стъпка: спътникови снимки  без съмнение „доказващи“, че за използване се подготвят оръжия за масово унищожение, и единственият начин да се спаси света е превантивна война.

    Излиза,  че се използва всяка възможност да се ескалира конфликта, зарди което скачат цените на петрола и газа,  храните, и се отпечатват   стратегически  резерви с петрол, което води до по-ниски цени,но, разбира се това е само временно.

    В действителност, до голяма степен повишения натиск на суровинните цени (включително нефт и газ), са базирани на скорошната парична експанзия и на цунами с  ликвидност от федералния резерв и ЕЦБ, което обикновено води до:

    за няколко седмици се успокояват симптомите и се създава впечатлението, че всичко е наред … което води до по-лоши резултати.

    И тъй като вече официално няма ограничение за размера на дълговете, то няма и граници за върховете на цените на суровините, които могат да бъдат постигнати.

    Така, въпреки че в действителност всяка война, дори ако тя е регионална, първоначално ще бъде само „опаковка“ за стремежа на централните банки да поемат собствеността на несъстоятелните субекти, много е вероятно, че войната няма да е регионална, тъй като двете  страни, които са оста на бъдещата „твърда“ валута- Китай и Русия, ясно показват (дали ще го изпълнят вече е друг въпрос), че каквато и да е намеса на САЩ в регионите, които те за себе си определят като стратегически, като островите Сенкаку, Сирия и / или Иран, ще се вдигнат на незабавно отмъщение.

    И отмъщение от страна на една или няколко изгряващи суперсилили към традиционната суперсила неизбежно ще доведе до още една световна война.

    Излишно е да се казва, че никой не би могъл да предвиди възможността за война като резултат от глобална депресия 2.0:

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *