Страховита комета се приближава към Земята и ще е по-ярка от Луната (видео)

    Астрономическата общност отново е възбудена: открита е нова комета, и тя  има шанс да премине доста ефектно покрай Слънцето.

    Точно отвъд орбитата на Юпитер е открито  „голямо“ кометно тяло, чиято траектория в края на ноември 2013 г., може да се доближи много близо до Слънцето. Минималното разстояние се очаква да бъде 0.012 А.Е., (1,8 милиона километра), пише „Kompyulenta“.

    Откритието се основава на наблюденията, направени в Русия с 16-инчовия (0,4 м) рефлектор Santel от международната научна оптична мрежа (International Scientific Optical Network, ISON).. Алън Бойл пише в  блога Cosmic Log, че след откритието  астрономите са разровили старите файлове и са  намерили незабелязани досега снимки на кометата,  като  са изчислили орбитата и.

    Обектът е наречен C/2012 S1, но неофициално се нарича комета   ISON (Comet ISON).

    „В най-добрия случай  кометата е голяма, ярка, – казва Чарлз Bettems от поддържания от  НАСА Sungrazer Comet Project.
    Тъй като тя се приближава към слънцето, яркостта и може да достигне отрицателни стойности. Тя ще бъде видима с невъоръжено око в Северното полукълбо  най-малко   няколко месеца..“

    Вероятно както със случая на кометата Elenin, ще има хора, които ще твърдят, че ни чака апокалипсис. Според обсерватория Remantsakko, Италия, сближение са нашата планета се очаква в началото на януари 2014 г., а разстоянието – около 0.4 А.Е. (60 милиона километра).

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *