Фалшиви златни кюлчета завладяват световния пазар

    Преди няколко дни в Манхатън бе открито първото златно кюлче от 10 унции, във вътрешността на което имало волфрам. Това означава, че фалшификатите, които преди това са   откривани само в Обединеното кралство и Европа, са прекосили Атлантическия океан. Добрата новина беше, че има само един фалшификат.

    Но сега те вече са най-малко десет – от същия този евтин волфрам, покрити с тънък слой злато. Тези блокчета са били продадени наскоро на нищо неподозиращите дилъри в Манхатън.

    Кюлчетата от 10 унции са много популярни сред  инвеститорите, а случаите на продажби на фалшификати са изключително редки – преди това се е случвало само когато купуват обикновени хора.

    Както се очакваше, подробности за инцидента почти няма: да се признае за жертва,  в случая за дилъра е същото като да каже сбогом на кариерата си. Клиентите се плашат от такива търговци  като от чума.

    Един от  купувачите установил, че и   четирите златни кюлчета на стойност 72 000 долара, които взел наскоро,  са фалшиви.

    „Ние всички се оказахме под заплаха- признава  62-годишният собственик на фирмата Express Metal Refining Ибрахим Фадл,  която се занимава с обработка  злато. – Аз, както и другите в този бизнес, работя на доверие. Сега доверието е подкопано. “

    Фадл,който е специалист по инженерна химия от Колумбийския университет и има  40 години опит в златната индустрия твърди, че е купил четири фалшиви кюлчета от известен руски продавач, с когото той отдавна работи.

    Фадл заподозрял нещо нередно, когато продавачът му предложи да купи кюлчета с добро качество на значително по-ниска цена.

    Фадл ги проверил с рентгеново облъчване, за да се убеди в  качеството на златото и ги претеглил. Даже и швейцарското клеймо било перфектно.

    Волфрамът е промишлен метал, който тежи почти толкова, колкото златото, но струва около долар за унция. Златото от петък струваше  1 774.80 долара за  унция.

    Друг специалист по обработка на злато, който пожела да остане анонимен, заяви, че наскоро е претърпял голяма загуба,  закупувайки шест златни кюлчета, които се оказали фолфрам със златна опаковка. Но да уточни кой е продавачът,  бизнесменът не желае.

    Фалшификатите засега се отнасят само за  злато, отливано в PAMP (Produits Artistiques METAUX Pr?cieux), където, разбира се, са много обезпокоени,  че някакъв „руснак“ се опитва да подкопае надеждността на компанията.

    Реймънд Насим,  оптимизатор  в   Manfra, Tordell & Brookes (американски представител на швейцарската фирма – производител на златни кюлчета) счита, че фалшификатите са работа на професионален бижутер от висока класа.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *