България плати още 51 хиляди евро заради вина на съдебната власт и досъдебното производство

    Правителството одобри приятелски споразумения и едностранни декларации по 16 жалби срещу България пред Европейския съд по правата на човека.

    Жалбите са част от висящите около 700 дела, заведени заради продължителност на съдебното производство и липса на ефективно вътрешноправно средство за защита. Гражданските производства по 17-те дела са продължили между пет години и осем месеца и 18 години. Те не са били от фактическа или правна сложност и забавянията по тях са изцяло по вина на съдебната власт и досъдебното производство. Българското правителство признава допуснатите слабости и приема да заплати на жалбоподателите предложените от ЕСПЧ суми за претърпените неимуществени вреди и направени разходи и разноски и с това да сложи край на делата.

    Приятелски споразумения ще бъдат сключени по 13 жалби. На Любчо Цочев, Красимир Славчев, Димитър Костадинов и Рашко Костадинов, Атанас Тодоров, Величко Димитров, Васил Михайлов и Милчо Кръстев, Орлин Лилков, Васил Василев, Васил Калчев, Венцислав Динчев, Юлий Ефремов, Стоян Петров, Лилиана Кривенчева и Костадин Бахчевански ще бъдат изплатени общо 44 750 евро.

    Едностранни декларации ще бъдат сключени по жалбите на Ванко Русев, Елена Стоянова и Станислав и Милан Кръстеви. Обезщетението, което ЕСПЧ предлага, е общо 6 200 евро.

    Едностранна декларация се прави в случаите, когато ЕСПЧ е предложил на страните да приключат делото с приятелско споразумение, посочил е сумата за обезщетение, но жалбоподателят е отхвърлил предложението. Едностранната декларация слага край на делото и със заплащане на обезщетението случаят се закрива.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *