Как да се хранят в жегата хора със сърдечни заболявания

    Най-добре е за хората, страдащи от сърдечно-съдови заболявания да се придържат към средиземноморската диета –  с много зеленчуци, морски дарове и риба

    Трябва да се намали приема на сол, задържаща вода в организма, което води до високо кръвно налягане, както и животински мазнини (съдържат „лош „холестерол), които увреждат съдовите стени, увеличават броя на свободните радикали, които допринасят за затлъстяването. В идеалния случай хората, страдащи от сърдечно-съдови заболявания трябва да се придържат към това :

    Примерно меню

    На закуска – да се консумират храни, които съдържат сложни въглехидрати (пълнозърнест хляб, макаронени изделия от твърда пшеница, които щадят сърцето и кръвоносните съдове).

    Денем  и вечер е най-добре е да се хапват риба, нетлъсти  птици и извара, съдържащи лесно смилаеми протеини, зеленчуци и плодове (на ден не по-малко от 200-250 грама).

    Свинско, говеждо, овнешко, консерви, пушени и пикантни подправки се препоръчва да се изключат от храната.

    Диетолозите съветват  храненето да е  на малки порции и често (4-5 пъти на ден). Преди лягане може да се изпие  чаша айрян, който подобрява обработката на минерални вещества и ускорява отделянето на вредни съединения в тялото. Трябва да се намали консумацията на мляко, тъй като допринася за производството на газове и подуване на корема.

    Желателно е да се избягва силен чай, кафе, алкохол в големи количества.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *