Русия е започнала реализацията на таен план за спасяване на сирийския президент Асад

    Русия е започнала реализацията на таен план за спасяването на сирийския президент Башар ал-Асад, пише британският вестник „Сънди Таймс“.

    Както е съобщил неназован руски дипломат на изданието, близък до преговорите между Москва и Дамаск, на Асад е предложено да проведе предсрочни избори, тъй като бунтовниците контролират вече поне една трета от територията на Сирия, и руското ръководство се опасява, че  оставането на власт на действащия президент,  ще бъде все по-трудно.

    А избори в обозримо бъдеще ще се разглежда като стъпка към опозицията и ще направи невъзможна интервенцията на западните страни.

    В същото време, същият източник е съобщил за вестника, че руската страна не е сигурна, че Башар Асад ще се възползва  от предложения му съвет.

    „Провеждането на избори е дълъг и досаден процес, казва дипломатът, – Може би той ще се вслуша, но ние предполагаме, че ще се бори  до последната капка кръв.“

    В допълнение  руският дипломат е уверил “ Сънди таймс „, че Русия няма планове да изпраща войски в Сирия, въпреки че местните власти биха искали това.

    Сирийския президент Башар ал-Асад в събота формира ново правителство, като остави на ключови позиции  бивши министри. Новото правителство включва бившите ръководители на службите за сигурност (Министерство на отбраната и Министерството на вътрешните работи) и министъра на външните работи.

    Русия многократно   блокира в Съвета за сигурност на ООН резолюции, осъждащи кръвпролитията в Сирия.

    Според руски дипломати, с приемането на такива резолюции,  ще се създадат предпоставки за западна военна намеса в сирийския конфликт, както това се случи наскоро в Либия.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *