Децата на възрастни бащи са генетично програмирани за дълголетници

    За мъжете, отлагащи създаването на потомство, се появи сериозен аргумент в полза на такова отлагане: Американски учени са стигнали до извода, че колкото е по-възрастен е бащата на детето, толкова по-големи шансове то има за дълъг живот, съобщи ВВС.

    Късното бащинство има своите предимства за оцеляването на потомството: децата и внуците на мъжете в зряла възраст, изглежда са „генетично програмирани“ за по-дълъг живот, показват резултатите от изследвания  на екип от учени от САЩ.

    Резултатите от работата им са публикувана в последния брой на водещото американско научно списание Proceedings of the National Academy of Sciences..

    Засега не е ясно дали това предимство ще се тушира от други проблеми, свързани с късното създаване на потомство.

    Къси  теломери – кратък живот

    От известно време на учените е известна връзката между дълголетието и размера на структурите, наречени теломери, намиращи се по краищата на хромозомите.

    А хромозомите са хранилище на генетичната информация – ДНК.

    Теломерите са необходими за защита на хромозомите от увреждане. Най-общо казано, малката дължина на теломерите означава по-кратък живот. В повечето клетки,  с възрастта  те стават все по-кратки, докато накрая клетките не загубят способността си да се размножават.

    Въпреки това, както учените  открили, че у сперматозоидите теломерите с възрастта, стават все по-дълги.

    И тъй като мъжете предават на децата си своята ДНК чрез сперматозоидите, дългите теломери може да бъдат  наследени от следващото поколение.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *