Европа потъва под Африка?

    В продължение на милиони години  континентите Aфрика  и Eвропa  се приближават един към друг   чрез движението на литосферните си  плочи. Северната страна на африканската литосферна плоча се е  спускала  бавно под плочата на Евразия. Според актуална информация от научната общност, процесът е спрял и е в процес на промяна на активността си.

    Данните за това, че ситуацията   кардинално се е променила и сега Европа  буквално се подпъхва под Африка, бяха представени на конференцията на Европейския  съюз  за геонауките от Ринус Вортел от Утрехтския университет в  Холандия.

    Схемата на тектоничните   или литосферни плочи.

    Най-твърдите и плътни  скали от  северноафриканската плоча се чупят и навлизат във вътрешността на мантията на Земята, докато останалата част от нея са много по-леки . Вортел  предполага, че ролите сега  се сменят – по-тежката плоча на Евразия започва да прониква под Африка.

    С оглед на такова преразпределение на движението учените предупреждават за увеличаване на риска от сеизмична активност. Като се има предвид силата и честотата на предишни земетресения и цунами в Япония, те  изразяват  опасения, че европейските страни не обръщат достатъчно внимание на създаването на системи за ранно предупреждение за природни бедствия.

    Потенциалните земетресения в района на Средиземно море би трябвало да бъдат  по-слаби, отколкото тези, които се случват в Азия, но въпреки това могат да достигнат и до осма степен по скалата на Рихтер.

    Изследователите се надяват, че  представените от  доказателства за промени в движението на литосферни плочи,  в близко бъдеще ще позволят да се създадат прогнози, базирани на новата информация за взаимодействието на континенталните плочи.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *