Достъпност на бензина в Европа

    Центърът за икономически изследвания „РИА-Анализ“, базирайки се на официалната статистика на страните е  изготвил  класация на европейските страни по отношение на цените за бензина  95.  Анализът се извършва чрез преизчисляване на  на местната валута в рубли.

    (1 Russian ruble = 0.033563 U.S. dollars)
    (1 Russian ruble = 0.025646061 Euros)

    Както са показали резултатите от рейтинга, най-скъпият бензин в Европа все още се продава в нефтодобиващата  Норвегия, където цената на бензина в  руски рубли в края на март 2012 г. възлиза на около 75.7 рубли. за литър (1.94 Евро) . В  първата тройка лидери са още  Италия, където в края на март 2012 г. А 95 струваа средно на 71.6 рубли (1.83 Евро) и Гърция, където цената е 71.3 рубли (1.82)  за литър бензин.

    Това състояние на  тези две  страни е обусловено от дълговите им проблеми,   на техните икономики, които са далеч от стабилно състояние. Опитите за преодоляване на кризата и  правителствата  и на Гърция и Италия се решават и чрез високи данъци върху горивата за автомобили. В топ пет на най-скъпото гориво е Холандия (70,0 рубли за литър за А 95) и Дания (68,6 рубли за литър).

    Заслужава да се отбележи, че най-скъпият бензин не винаги е показателен  за неговата недостъпност  за жителите на съответната страна  – по-скоро  този факт се усеща от туристите. Ако се изчисли колко литра с неговите  средни доходи може да си купи  местен жител, картината ще се окаже съвсем различна. Па   литри бензин, възможни за купуване със средна заплата, Русия е на   22 място от 32-те страни, които попадат в класацията.

    Бел.ред. : Според руската класация България е на незавидното 31-място по покупателни възможности за бензина, тоест колко литра бензин може да си купи човек със средни доходи.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *