Ахмадинеджад: Иран не се бои от израелски удар

    Президентът Махмуд Ахмадинеджад заяви в интервю за телевизионния канал Франс 24 в сряда, че той   „не се страхува“ от израелски удар срещу иранските ядрени съоръжения.

    Според него, само  Израел иска да нападне Иран-  Западът не е готов  и ако „ционисткия режим“ не   „атакува Иран, тогава няма да има никакъв проблем.“

    Израелски представители нееднократно намекваха за възможността от въздушни удари срещу ирански ядрени съоръжения, ако продължаващите преговори между Иран и западните сили  не доведат до сделка, която ще принуди Иран да прекрати обогатяването на уран.

    Ахмадинеджад заяви, че Иран не възнамерява да спре обогатяването на уран до 20%, заявявайки, че уранът, обогатен до 20% не е по-опасен от уран, обогатен до 3,5%.

    Той попита западните сили – защо те  оказват натиск върху Иран заради 20%-ият  уран, когато те самите вече имат ядрени бомби? Ахмадинеджад попита: „Кой е по-опасен,   Иран или на Запад?“.

    Той отбеляза също, че повечето от войните в историята е започвал Запада, и че Иран трябва да се оплаква от обидите на Запада.

    Ахмадинеджад заяви, че в рамките на международното право  Иран има право да обогатява уран до 20%, което е необходимо на Иран без никаква връзка с   оръжията. Ако някоя от страните не иска Иран да се „възползва“ от урана, обогатен до 20% „, тя „трябва да обясни – защо“, каза  иранският президент.

    Ахмадинеджад заяви, че Иран винаги има възможност да „насажда  страх сред враговете си“  и знае как да се справи  с всяка заплаха.

    Наскоро   западните държави определиха, че  могат да намалят натиска срещу Иран под егидата на ООН, ако ислямската република спре да обогатява уран до 20% и предаде на трета страна, натрупаният уран, обогатен до това ниво, каза Ахмадинеджад.

    mignews.ru

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *