Сърбия отхвърли условията на ЕС за получаване на кандидатски статус

    Сръбският президент Борис Тадич заяви в събота, че не е съгласен с предоставянето на пълна независимост на Косово в замяна на членство в ЕС.

    По-рано властите на републиката, които   подадоха заявление за присъединяване към Европейския съюз,   арестуваха и екстрадираха в Хага няколко човека, обвинени във военни престъпления. За Европейския съюз обаче, това се оказа недостатъчно.

    Сръбският президент Борис Тадич отказва да приеме наложените условия за получаване на статут на страна кандидатка в ЕС, и да промени политиката си спрямо Косово. Съответното изявление той прави по време на посещението си в манастира Дечани в Западно Косово по повод Коледа по Юлианския календар, според ДПА.

    „Ние не сме съгласни с ликвидирането на нашите институции в северната част на Косово“, – каза той. Тадич определи като неприемливо изискването на ЕС, Сърбия  да се съгласи Косово да участва в международни конференции.

    Тадич подчерта, че Белград възнамерява да си върне Косово,  едностранно отделило се преди четири години, и при никакви обстоятелства да не го признае като независима държава, съобщава Дойче Веле.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *