Иран изненадващо въвежда петролно ембарго за ЕС

    Иран реши да изпревари ЕС с  налагането на петролно ембарго. Още в неделя парламентът на Ислямската република трябва да  одобри законопроект за пълно прекратяване на иранските доставки на петрол за ЕС, още  преди влизането в сила на европейските санкции. Такъв развой на събитията,   убеден е Техеран, вредят на Европа и водят до повишаване на цените на петрола.
    „Ако законопроектът бъде одобрен, правителството ще бъде задължено да спре продажбата на нефт за Европа преди ЕС да наложи петролно ембарго срещу Иран“, – заяви за Financial Times представителят на комитета по енергетика в  иранския парламент Имад Хюсейни.

    Този развой на събитията може да се окаже неочакван  за Европа, който   отложи влизането на ембаргото за  лятото на тази година. Решението за нови санкции срещу Техеран бе взето от външните министри на страните от ЕС в понеделник. Съгласно споразумението, страните от ЕС, които консумират около 20% от суровия петрол на  Иран, няма да сключват нови договори с него в петролния сектор. До 1 юли ще бъдат прекратени и всички вече съществуващи договори.

    По-рано наблюдателите отбелязаха, че забавянето е необходимо, за да може държави като Гърция, Испания и Италия, които внасят 70% от нефта си от Иран,  да намерят алтернативни доставчици. Но сега те могат да останат без нефт веднага.

    Според друг член на Парламента, Насър Судани, санкциите, наложени от Запада ще се обърнат срещу самата Европа. Първо, казва той, европейските страни няма с какви  да заменят иранския петрол, и второ, петролното ембарго срещу Иран ще доведе до значително увеличение на цената на „черното злато“. Судани заключава, че европейците по някакъв начин трябва да купуват ирански петрол чрез посредници, което значително ще увеличи цената му.

    Експерти на МВФ  изразиха опасения, че ако внезапно прекъсне иранския износ на петрол за ЕС,  цени му ще  скочат  с  $ 20-30 за барел.

    Въпреки това, едни от основните купувачи на суров петрол – Китай и Индия  заявиха, че няма да се откажат от ирански петрол. „Ние ще се подчиняваме само на санкциите на ООН. Други подобни мерки срещу Иран не ни засягат. Ние няма да се приспособяваме към тях,“- заяви външният заместник-министър на Индия Ranjan Mathai.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *