Екссекретарят на полските комунисти бе признат за престъпник

    Полски съд  постанови, че лидерите на страната, които   въведоха военно положение през 1981 г. и прекратиха дейността на синдиката „Солидарност“ са нарушили закона.

    „Няма съмнение, че по време на военното положение пряка заплаха от военна намеса (в Полша) от страните от Варшавския договор не е имало- лидерите на тези страни са се надявали, че ситуацията в Полша ще се регулира от местните власти,“ – се казва в  съдебното решение.
    Съдът призна Войчех Ярузелски и  висшето военно  ръководство за  „престъпна група“, която „съзнателно е нарушила закона,“ въвеждайки военно положение преди 30 години. То е отменено през 1983 година.

    Съдът осъди 86-годишния  Чеслав Кищак, който в периода  1981-1990 г. е министър на вътрешните работи на Полша, и играе ключова роля при въвеждането на военното положение през 1981 г., на две години условно.

    Станислав Каня, който през 1981 г. е първи секретар на   Полската обединена работническа партия, съдът призна за невинен.

    Преди това  съдът реши да освободи от отговорност  главния фигурант по делото за незаконното налагане на военно  положение през 1981 г., генерал Войчех Ярузелски, заради влошеното му здраве. Сега той е на  88 години.

    През цялата 1981 г. в Полската народна република имаше протести  под егидата на профсъюза „Солидарност“, начело с Лех Валенса, на фона на влошаващата се икономическа и политическа ситуация в страната.

    Ставайки през октомври 1981 г.  първи секретар на Полската обединена работническа партия, председателят на Съвета на министрите ген.  Войчех Ярузелски на 13 декември 1981 въведе военно положение в Полша. По собствените му думи, това е  направено, за да се спаси страната и да се предотврати евентуална съветска инвазия.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *