Мултивитаминните комплекси са смъртоносни

    Въпросът   колко полезни или вредни са изкуствените   витамини остава открит.

    Изследователи от Университета в Копенхаген са преразгледали 67 проучвания, в които  са участвали около 230 хиляди души и стигат до извода, че   популярните в света комплекси витамини не само не носят никаква полза, но напротив, може да доведат до преждевременна смърт.

    Установено е, че комплексите   антиоксиданти, включително витамините  А и Е , увеличават риска от смърт при здрави хора с 16% и съответно 4%.

    А дългосрочната употреба на бета-каротин със  7%. Механизмът на това явление е въз основа на факта, че комплексите, включително витамини А и Е,  пречат на организма да включва  естествената си функция за защита.
    По този начин се увеличава и  риска от преждевременна смърт.

    Резултатите от проучвания по отношение на ползата от витамин С и селен са смесени. Учените не са могли да се открият евентуални негативни последици, свързани с приема на витамин С, но те също не са намерили доказателства за помощта му в борбата срещу болестите.

    Резултати от изследването на датските учени е публикувано в престижното медицинско списание Cochrane Library, но са валидни само за изкуствено създадените витамини. При използване на естествени продукти, като плодове и зеленчуци, които съдържат тези витамини, такива вредни свойства  не са открити.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *