Как убиха Фреди Меркюри – VI част

    Продължение. Повечето хора не са наясно с експериментите върху гейове с ваксина срещу хепатит В, които предхождат  многото починали  в гей квартали.

    Но подробности за проучванията на тази ваксина, както и нейното въздействие върху здравето на гейовете,  по някакъв така или иначе са  записани за поколенията в аналите на медицинската наука.

    На  11-ти май 1984 год., в чест на Жмунес се е състояла съдбоносната среща. Един от най-известните посетители е д-р Робърт Гало, който само преди три седмици обявява откриването на вируса на СПИН.
    <> Въпреки отказа на здравните органи да признаят  връзката между експериментите на Жмунес върху гейовете и СПИН епидемията в американските градове, тази връзка е очевидна. Това не фантастика. Това не е случайно. Колкото повече изучавах експериментите с ваксината срещу хепатит В, толкова по-ясно си давах сметка, че това е геноцид и биологично оръжие. “ Край на цитата.
    По този начин, лилавите петна по кожата, острият имунодефицит, сарком на Капоши и бързо развиващо се фатално заболяване на белия дроб – са основните характеристики на ваксината, за която говори лекарят. Всичко това се намира в пръснати   спомени, но никога не са събрани в едно в  историята на Фреди Меркюри.

    „В студената февруарска сутрин , когато Фреди Меркюри се появява в телевизионното студио на “ Уембли „, за да започне работа по видеото към сингъла си  си Im Going Slightly Mad, снимачната група изпада в шок.

    От предишния Фреди с гладко лице и мускулесто тяло нищо не било останало. Той по-скоро приличал на призрак на себе си. Дрехите  висяли по него, сивото му лице било  покрито  с петна „(Рик Скай. Фреди Меркюри [The Show Must Go On]). „През следващите месеци, петното се  разпространило на  носа, врата, раменете и краката.
    Както и  Мери Остин, Валентин потвърди, че Фреди е измъчван от ужасни болки и   взима болкоуспокояващо. Но никога не се оплаква от страданията си “ (пак там).

    „Германската актриса Барбара Валентин, която с Фреди е много близка си спомня, че е научила за заболяването му през 1987 г. и е  една от първите. Тя видяла  на лицето му тъмно петно, което е проява на синдрома на Капоши, често съпътстващ развитието на СПИН.
    Барбара е погребала много приятели, които са умрели от тази болест и  съмнения не е имала.

    „Аз бях зашеметена  – казва тя.

    – Погледнах Фреди, а той   мен. Ние не говорихме за това, но аз знаех истината. Казах му, че той не може да отиде на сцената в този вид  и му помогнах да  скрие  петното  с грим. “
    Катастрофалният  имунен дефицит, който  отбелязват   всички, които се срещат с него през последните години, според мен, не се нуждае от коментар. Официалната диагноза за смъртта на Фреди-   „бронхиална пневмония, която се развива на фона на СПИН“ – за пореден път потвърждава Синдрома на  придобитата имунна недостатъчност,  получен в клиниката.

    Фреди знае диагнозата си и стоически се бори с неизвестното заболяване до края. В песните си той изразява всичко това, което чувства, без да може до края да разбере какво точно го разяжда.
    От отвращение към таблоидите той вече не ги допуска, угасвайки в кръга от прислужници, верни  приятели и бивши възлюбени.

    Само на тях той разкрива страшната диагноза – и докато е жив,  никой не го предава.
    В деня преди смъртта си,  Фреди подписва декларация:

    „Като се имат предвид слуховете, които се въртят в пресата през последните две седмици, искам да потвърдя: анализът на кръвта ми   показа наличие на ХИВ. Имам СПИН. Мислех, че е необходимо да се запази   в тайна тази информация, за да запазя спокойствието на  роднини и приятели.
    Само че дойде време да   кажа истината на моите приятели и фенове по целия свят. Надявам се, че всеки ще се включи в борбата с тази ужасна болест. „

    Kраят следва

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *