Вече няма нужда от мъже- отгледаха изкуствена сперма

    В Университета в Йокохама (Япония) успяха да отгледат  сперматозоиди в изкуствени условия. „Продуктите“ са в състояние да оплодят яйцеклетката и да произведат нормално потомство.

    Изследователите   взели от семенниците на новородени мишки клетки-предшественици на сперматозоидите и ги поставили в  гел,  импрегниран с хранителни вещества и хормони, включително тестостерон.

    Узрявайки, сперматозоидите започват да светят зелено, тъй като на  мишките бил вграден гена на зелен флуоресцентен протеин, който се включва само при пълноценни зрели зародишни клетки.

    Приблизително един месец след посявката на сперматозоидите в гела  флуоресцентност била открита при около половината от опитните образци.

    При проверка за „жизнеността“ на тези сперматозоиди се оказало, че те са напълно функционални: след сливането на такъв сперматозоид с яйцеклетка, която след това  имплантирали в женски мишки,  се раждали напълно  нормални и  здрави поколения. В мишките не се забелязвали никакви репродуктивни нарушения – и при женските и при мъжките.

    Подобен резултат   световната наука се опитва да получи в продължение на много години, но до този момент историята на „изкуствените сперматозоиди“ е поредица от грешки и неуспехи

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *