Иран е заплашен от катастрофа, по-голяма и от Чернобилската

    В Иран може да избухне катастрофа сравнима с Чернобил. За това  предупреждават руски  инженери и учени. В интервю за британски  медии те разказват, че вирусът Stuxnet, с който са заразени  компютрите на атомната електроцентрала в Бушер, която се изгражда с активното участие на руската страна, може да предизвика голяма катастрофа, чиито последици ще бъдат катастрофални.

    Както пише „Телеграф“, руски специалисти, работещи по иранската ядрена централа, вече са информирали правителството на Руската федерация и ръководството на корпорация „Росатом“ за заплахата. Бедствието може да се случи, ако Техеран продължава да се придържа към графика за въвеждане в експлоатация на реактора, уверени са инженерте. Те искат да забавят стартирането на АЕЦ „Бушер (ядрен комплекс в Натанз, Персийския залив) до края на годината. Според експертите е нужно старателно проучване на въздействието на вируса Stuxnet, в противен случай може да постарда репутацията на Русия.

    Руснаците обвиняват иранските си колеги, които са подложени на силен политически натиск , „в липсата на професионална и морална отговорност“ и „в незачитане на човешкия живот“, пише списанието.

    Правителството на Иран, междувременно иска бързо въвеждане в експлоатация на ядрените реактори. Тя е планирана за лятото на 2011 година. Лидерите на страната смятат, че всяко забавяне може да доведе до удар по международния имидж на Иран. Защото централата Бушер е построена през 1970 година.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *