Костов: 18 % ДДС е от полза на монополите

    У нас има злоупотреба с господстващо положение на определени фирми и идеята на управляващите за намаляване на ДДС само би била в полза на монополистите на пазара, заяви лидерът на ДСБ Иван Костов в Пловдив, съобщи БНР, цитирано от Актуално.

    Според Костов, по-нисък ДДС би имал ефект, ако има свободна конкуренция на пазара. Тогава фирмите по естествен начин биха намалили цените, но у нас това не е така заяви Костов.

    Има монополизирани цели сектори в икономиката, където няма конкуренция и те са задължени да плащат високи цени. Дали е за гориво, дали е за газ, дали е за сметосъбиране няма значение. Има корумпирана администрация, каето се признава и от президент, и от доклад на ЕК, и от Конгреса на САЩ. След това – неработещо съдопроизводство. В този смисъл, за да се компенсират тези недъзи на системата се отива към ниски данъци.

    Костов е на мнение, че правилният път е оздравяване на системата: „Да се разбият монополите, да се намали корупцията в администрацията, да не се правят враждебни изказвания на бизнеса и тогава данъците може дори да се повишат, защото ние ще станем като Германия.“

     

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *