Тайните на създаването на Вселената ще бъдат разкрити много скоро

    Човечеството е на прага на разкриване на тайните на създаването на Вселената. Това смята Стивън Хокинг, известният английски учен и популяризатор на теоретична физика и революционните теории за появата на Космоса.

    Според ученият, съвременната космология се разраства бързо, като по този начин много скоро ще знаем отговорите на най-важните въпроси: кой или какво е създал света около нас, как и с каква цел.

    Хокинг също така е загрижен от увеличаване на риска от унищожаването на Земята.

    Той вярва, че животът на Земята се намира под постоянно нарастващата заплаха от унищожение от бедствия като внезапно глобално затопляне, ядрена война, генно модифицирани вируси или други заплахи.

    Ученият предполага, че хората може да имат колония на Марс през следващите четири десетилетия.

    Между другото, преди няколко години, Стивън Хокинг предупреди за още една опасност за човечеството – тя идва от машините. Ученият казва, че ако хората в бъдеще искат да останат конкурентоспособни в сравнение със създадените от тях машини, без генно инженерство това няма да е възможно.

    „За разлика от нашата интелигентност, компютърната производителност се удвоява на всеки 18 месеца – казва Хокинг, позовавайки се на Закона на Мур. – Опасността в тях да се появи интелект  и те да завладеят света, е съвсем реална. „

    Според Хокинг, има само два изхода. Човечеството ще трябва или да мисли за изкуствено усъвършенстване на гените си  или да се опита да намери начин да се съчетаят компютрите с човешкия мозък. „Трябва да изминем този път, ако искаме да биологичните организми да продължат доминацията си над електронните“ – казва ученият.

    И още теми от Хокинг:

    Стивън Хокинг: Може да се пътува през времето

    Не говорете с извънземни, предупреди Стивън Хокинг

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *