ЕС: Швеция с най-конкурентна икономика, България последна

    Икономиките на скандинавските страни са най-конкурентноспособните в ЕС, се казва в проучване на Световния икономически форум (СИФ).

    „Експертите на СИФ са оценявали конкурентноспособността по това,  как страните от  ЕС изпълняват споразуменията за развитието на националните икономики, определено през 2000 г.

    Тези споразумения  предвиждат, че европейската икономика ще се развива на основата на знанието, на лоялната конкуренция, както и че социалните гаранции за работниците ще се увеличават.

    Най- конкурентноспособната икономика е Швеция: тя се развива непрекъснато, там нещата с компютризацията на населението са на най-високо ниво, както и отвореността на икономиката и финансовата инфраструктура.

    Но най-иновационната икономика е във Финландия, макар по общ показател на конкурентоспособността страната да е втора,  по-специално поради липсата на отвореност на икономиката си.

    На трето място е  Дания.

    Най-неконкурентоспособната икономика е България, след нея в тъжната класация са Румъния и Италия.

    Сред страните, които желаят да се присъединят към ЕС най-конкурентноспособната икономика е на Черна гора. Ако тя е член на ЕС в момента, ще бъде в средата на класацията според рейтинга на  СИФ.

    Най-неконкурентна икономика сред кандидатите за членство в Европейския съюз е в Босна и Херцеговина. По-добри в икономическо отношения от нея са Украйна и Грузия, но ако те сега са членове на ЕС ще заемат последните места.

    Скандинавските страни са лидерите по рейтинг и преди две години, когато експертите на СИФ експерти са правили подобни доклади. Нивата на информатизация в скандинавските страни са наистина високи, но по отношение на конкурентоспособността, едва ли са такива безпроблемни лидери.

    Господството им в класирането  се обяснява с това, че по-големите страни като Германия и Франция, намаляват разходите си за високи технологии в периода на кризата в името на социалните разходи.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *