Posted inБез категория

Вълците са в състояние да анализират действията на хората

valciВълците са в състояние да анализират действията на хората, вероятно  подобно умение е помогнало на предците на кучетата да се научат да разбират хората и да станат домашни любимци, се казва в статия, публикувана в списание Frontiers in Psychology.

Friederike Range и Zsofia Viranyi от Университета по ветеринарна медицина във Виена, изследвали  в резервата Ernstbruna поведението на 11 млади сиви вълци. Животните  наблюдавали как демонстратор – познат човек или специално обучено куче – крие храна на открит  терен.

Учените установили, че вълците по-често намирали храната, ако са гледали как демонстраторът я крие , отколкото, когато те не могли да го видят. Така те не  разчитали само на инстинктите си, но   били в състояние да анализират действията на демонстратора, казват учените. Освен това вълците по-рядко тръгвали  да търсят храна, когато виждали, че мъжът само се преструва, че я крие . Това означава, предполагат учените, че вълците  гледат много внимателно човека.

Учените също забелязали, че вълците по-рядко следвали  специално обученото куче, което крие храна. Това не означава непременно, че животните са го следили с по-малко внимание, може би те са си направила някои изводи за качеството на храната от това, че кучето не я е изяло само, казват учените .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *