Posted inБез категория

Граждани излизат на шествие срещу опасността от разпалване на расова омраза

В отговор на ескалацията на ксенофобските настроения през последните седмици, довела до многобройни случаи на физическо насилие над чужди и български граждани, столичани излизат на мирно шествие под наслов „Внимание! Фашизъм!“. Шествието ще тръгне в неделя, 17 ноември, в 12.00 часа от Пилоните на НДК, ще премине по бул.“ Витоша“ и ще завърши пред Съдебната палата.

„В нея се помещава Прокуратурата на Република България, която, като върховен орган, призван да съблюдава спазването на законодателството в страната, има отговорната задача да започне наказателно преследване срещу всички престъпления срещу равенството на гражданите, така както предвижда Наказателния кодекс”, посочват организаторите. Те канят желаещите да се присъединят към инициативата да носят със себе си камбанки, които, освен, че символизират мира, ще послужат като „аларма за обществото да се събуди за опасностите от върлуващия фашизъм, както и за отговорните власти да предприемат необходимите действия, за да гарантират безопасността и равенството на всички хора, населяващи територията на България“.

Инициаторите на фейсбук събитието , което към момента е събрало над 900 души, заявили присъствие, изразяват своите опасения, че засилването на мигрантския поток към България с плашещо бързи темпове дава тласък на вълна на нетолерантност, расизъм и ксенофобия.

„Езикът на омразата завладява публичното пространство, изтласквайки трезвата мисъл и солидарността, а проявите на брутално насилие срещу хора от други националности се превръщат в ежедневие. Насилието, провокирано от ксенофобската реторика на националистическите партии като „Атака” и ВМРО, е на път да получи своята официална легитимация с учредяването на открито фашистката Националистическа партия на България, включваща в себе си забраненото в редица европейски страни нео-нацистко движение „Кръв и чест”., коментират те, призовавайки българските граждани, вместо със страх и недоверие, да отговорят на нуждите на търсещите закрила у нас с хуманност и разбиране.

Припомняме, че по-рано през седмицата по инициатива на Българския хелзинкски комитет 112 български граждани подадоха сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров да направи всичко необходимо, за да бъде спряна съдебната регистрация на новата партия „Националистическа партия на България“. Шествието ще се проведе с одобрението на Столична община и органите на реда ще се грижат за сигурността на участниците. Въпреки това, организаторите предупреждават шестващите да бъдат предпазливи и да не се поддават на възможните провокации от страна на екстремистки групи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *